Jump to Navigation

Εμβολιασμός για την COVID-19 στους ασθενείς με μυασθένεια - 15/1/2021

Παραθέτουμε πληροφορίες και οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τον εμβολιασμό ασθενών με μυασθένεια από το Ιδρυμα για την μυασθένεια Gravis της Αμερικής ((MGFA), καθώς και από τον γερμανικό σύλλογο για την μυασθένεια,DMG:

 

Επίσημη δήλωση MGFA σχετικά με το εμβόλιο COVID-19 για την ασθενείς με μυασθένεια

Υπάρχουν πολλά εμβόλια για την Covid-19 που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή. Η λήψη εμβολίου για την Covid-19 και η εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων δημόσιας υγείας θα μειώσει την πιθανότητα προσβολής του ιού. Το εμβόλιο θα μειώσει επίσης την εξάπλωση της νόσου από το ένα άτομο στο άλλο. Ένα εμβόλιο που κατασκευάστηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer εγκρίθηκε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA). Το εμβόλιο Moderna είναι πιθανό να εγκριθεί από το FDA τις επόμενες εβδομάδες. Αυτά είναι μη ζωντανά εμβόλια που χρησιμοποιούν τροποποιημένο RNA. Αυτά τα εμβόλια δοκιμάστηκαν σε άτομα ηλικίας 12 έως 85 ετών. Η πλειονότητα των υποκειμένων της μελέτης δεν είχε υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις. Ασθενείς με αυτοάνοσες καταστάσεις, όπως η μυασθένεια gravis, δεν συμπεριλήφθηκαν μέχρι σήμερα στη δοκιμή αυτών των εμβολίων. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες για άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη εμβολίων ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός, ρίγη και μυϊκοί πόνοι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες διήρκεσαν μερικές ημέρες. Δεν υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης λοίμωξης Covid-19 από το εμβόλιο. Αυτή τη στιγμή, πιστεύουμε ότι αυτά τα δύο εμβόλια Covid-19 θα συνιστώνται σε ασθενείς με αυτοάνοσες καταστάσεις όπως η μυασθένεια gravis και για εκείνους τους ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η πανδημία Covid-19 έχει πλήξει σοβαρά άτομα με ορισμένες υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις. Δεν είναι γνωστό αυτή τη στιγμή εάν η μυασθένεια gravis (MG) ή οι θεραπείες για αυτοάνοση MG αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Covid-19 ή εμφάνισης πιο σοβαρής νόσου. Ωστόσο, όπως και με άλλους ιούς, η  λοίμωξη της Covid-19 μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση ή κρίση στην MG. Προτείνουμε στους ασθενείς να συζητήσουν το εμβόλιο Covid με τον νευρολόγο και τον πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

German MG Association DMG- Γερμανικός σύλλογος για την μυσθένεια gravis DMG

Τρέχουσες πληροφορίες για τον εμβολιασμό COVID-19 σε ασθενείς με μυασθενικά σύνδρομα

Θα θέλαμε να δώσουμε απαντήσεις εδώ για μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις των μυασθενικών ασθενών μας. Αυτά ουσιαστικά ισχύουν εξίσου σε όλους τους ασθενείς που έχουν μυασθένεια gravis, σύνδρομο Lambert-Eaton, ή συγγενές μυασθενικό σύνδρομο.

  1. Είναι ο εμβολιασμός κατά του ιού SARS-CoV-2 (εμβολιασμός COVID-19) χρήσιμος για τους ασθενείς με μυασθένεια;

Στην θεωρία, ο εμβολιασμός COVID-19 είναι επίσης χρήσιμος για ασθενείς με μυασθένεια, όπως και ο ετήσιος εμβολιασμός κατά της γρίπης . Συνιστούμε σε όλους τους ασθενείς μας να λάβουν τον εμβολιασμό COVID-19.

       2.Ποιο εμβόλιο πρέπει να χρησιμοποιηθεί για εμβολιασμό COVID-19 σε ασθενείς με μυασθένεια;

Δεδομένου ότι πολλοί ασθενείς με μυασθένεια είναι ανοσοκατασταλμένοι, ως αποτέλεσμα της θεραπείας τους, τα λεγόμενα ζωντανά τα εμβόλια πρέπει να αποφεύγονται για λόγους ασφαλείας και μόνο τα λεγόμενα νεκρά εμβόλια θα πρέπει να χρησιμοποιούνται. Όλα  τα εμβόλια που αναφέρονται είναι νεκρά εμβόλια. Όπως με τα εμβόλια κατά άλλων παθογόνων, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ανησυχίες για την ασφάλεια αυτών των αδρανοποιημένων εμβολίων για χρήση σε μυασθενικούς ασθενείς. Τυπικά, τα εμβόλια δεν ελέγχονται κλινικά σε ειδικούς πληθυσμούς ασθενών, π.χ. σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Αυτό ισχύει επίσης για το εμβόλιο BNT162b2 (Pfizer) και πολύ πιθανό για τα άλλα δύο εμβόλια (Moderna, Astra-Zeneca. Βασιζόμενοι στην γενική εμπειρία μέχρι σήμερα και τον μηχανισμό δράσης, αναμένεται ότι τα εμβόλια COVID-19 θα είναι επίσης ασφαλή σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς ή μυασθενικούς ασθενείς. Το αν η προστασία του εμβολίου είναι τόσο καλή όσο στους μη ανοσοκατασταλμένους ασθενείς δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα. Ωστόσο, με βάση την εμπειρία με άλλα εμβόλια, πιστεύεται ότι η προστασία του εμβολίου είναι αρκετά καλή. Κατά συνέπεια, η έγκριση του εμβολίου BNT162b2 δεν έχει περιοριστεί και ως εκ τούτου είναι στην θεωρία διαθέσιμο σε όλους τους μυασθενικούς ασθενείς. Μπορεί να υποτεθεί ότι αυτό θα ισχύει και για το άλλα δύο εμβόλια.

 

 


 

 

 



Main menu 2

Article | by Dr. Radut