Jump to Navigation

Πρεμιέρα για τις νέες συμβάσεις οικογενειακών γιατρών - 1/8/2018

 
Εγκαινιάζονται από την Τετάρτη, 1η Αυγούστου οι νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους οικογενειακούς γιατρούς (παθολόγοι, γενικοί ιατροί και παιδίατροι).
 
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο αριθμός των προβλεπόμενων παιδιάτρων συμπληρώθηκε, παρά τις αρχικές αντιδράσεις των ιατρών. Την ίδια ώρα, οι τροποποιήσεις στις συμβάσεις που αποφάσισε η Αριστοτέλους και η απαραίτητη παράταση που δόθηκε για την εκδήλωση ενδιαφέροντος ανέβασε επίσης τον αριθμό των παθολόγων και των γενικών γιατρών που προχώρησαν στην σύναψη νέας σύμβασης με τον Οργανισμό.
 
Τα στοιχεία των συμβεβλημένων γιατρών βρίσκονται αναρτημένα στην ηλεκτρονική σελίδα της ΗΔΙΚΑ (http://idika.gr) και από εκεί, θα μπορούν οι ασφαλισμένοι με τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ να επιλέξουν τον οικογενειακό ιατρό που επιθυμούν, καθώς και να προγραμματίζουν τα ραντεβού τους.
 
Το ωράρειο λειτουργίας του ιατρείου, θα δηλώνεται από τον ίδιο τον ιατρό στο e-dapy (edapy@eopyy.gov.gr) ενώ, σε περίπτωση απουσίας από το ιατρείο, οι ιατροί μπορούν να στείλουν email στο Τμήμα Συμβάσεων Παρόχων Π.Φ.Υ. του ΕΟΠΥΥ (d9.t1@eopyy.gov.gr) καθώς, και στο (edapy@eopyy.gov.gr)
 
Οι παθολόγοι, γενικοί ιατροί και παιδίατροι, των οποίων οι συμβάσεις καταγγέλθηκαν την 31η Ιουλίου και επιθυμούν να ενταχθούν στο δίκτυο των συμβεβλημένων Οικογενειακών ιατρών ΕΟΠΥΥ έχουν τη δυνατότητα, μέσω της πλατφόρμας http://familydoctors.eopyy.gov.gr, να δουν τις σχετικές λεπτομέρειες της ανοιχτής πρόσκλησης του Οργανισμού.
 
Οι νέοι οικογενειακοί ιατροί, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν ήταν ποτέ συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και επομένως δεν διαθέτουν κωδικούς για την εφαρμογή eΔΑΠΥ Ανοικτής Περίθαλψης πρέπει να πιστοποιηθούν στην εφαρμογή Πιστοποίησης Ιατρών και Παρόχων. Η εφαρμογή αυτή είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του ΕΟΠΥΥ (http://www.eopyy.gov.gr).
 
Κάθε μήνα, θα πρέπει να υποβάλλουν το σύνολο των επισκέψεων ασφαλισμένων που δέχθηκαν μέσα στην εφαρμογή eΔΑΠΥ Ανοικτής Περίθαλψης. Η εφαρμογή αυτή είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του ΕΟΠΥΥ (http://www.eopyy.gov.gr).Σημειώνεται πως, μεταξύ των αλλαγών που υιοθετήθηκαν, είναι να υπάρχει αμοιβή των γιατρών από τους ασθενείς που εξετάζονται εκτός του προβλεπόμενου 4ωρου ημερησίως, καθώς και άρση του περιορισμού υποχρεωτικής εξέτασης όλες τις μέρες του 5μερου με την προϋπόθεση ότι τηρείται το υποχρεωτικό 20ωρο εβδομαδιαίως.
 
Στις συμβατικές υποχρεώσεις του γιατρού δεν συμπεριλαμβάνονται οι κατ’ οίκον επισκέψεις. Οι επισκέψεις που θα πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της 4ωρης απασχόλησης των γιατρών δεν θα υπερβαίνουν τις 16 ημερησίως.
 
Τι αλλάζει για τους ασφαλισμένους
Από την 1η Αυγούστου, όσοι πολίτες επιθυμούν να επισκεφθούν παθολόγο ή γενικό ιατρό του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να απευθύνονται σε αυτόν που έχουν επιλέξει ως οικογενειακό γιατρό. Οι οικογενειακοί γιατροί μπορεί να είναι συμβεβλημένοι, αλλά και γιατροί των παραπάνω ειδικοτήτων που εργάζονται σε ΤΟΜΥ ή Κέντρο Υγείας.
 
Αν δεν έχουν επιλέξει οικογενειακό γιατρό και άρα δεν έχουν γραφτεί στο σύστημα αυτό μπορεί να γίνει με την πρώτη τους επίσκεψη στον οικογενειακό γιατρό που επέλεξαν. Φυσικά, παιδιά έχουν έως οικογενειακό γιατρό έναν από τους παιδιάτρους του δικτύου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (συμβεβλημένοι, ΤΟΜΥ, ΚΥ).
 
Οι οικογενειακοί γιατροί αποτελούν το επίκεντρο του συστήματος παραπομπών, της νέας διαδικασίας πρόσβασης στις ιατρικές υπηρεσίες δηλαδή (εκτός από έκτακτα και σοβαρά περιστατικά που θα συνεχίσουν να απευθύνονται σε νοσοκομεία).
 
Χρονιώς Πάσχοντες
Όσοι αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις θα συνεχίζουν να πηγαίνουν στο θεράποντα ιατρό τους. Αλλά θα χρειαστεί να εγγραφούν και σε οικογενειακό γιατρό, από τον οποίο, θα πρέπει να παίρνουν μια παραπομπή ετήσιας διάρκειας.
 
Σε κάθε περίπτωση, το νέο αυτό σύστημα δεν θα ισχύσει άμεσα, αλλά έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από 1η Ιανουαρίου 2019.
 
 


Main menu 2

Article | by Dr. Radut