Jump to Navigation

Ανακοίνωση για το ζήτημα της έγκρισης από τον ΕΟΦ των αιτήσεων για την Γ' σφαιρίνη - 14/11/2014

 Στις 12/11/2014 τα μέλη του ΔΣ  Πίττας Δημήτρης και Ζάφτης Δημήτρης είχαν σύντομη συνάντηση με τον καθηγητή νευρολόγο κ. Μιχάλη Ρέντζο, καθ’ ύλη  αρμόδιο για τα νευρολογικά περιστατικά στην ειδική επιτροπή του ΕΟΦ που δίνει τις εγκρίσεις για τα φάρμακα εκτός ενδείξεων.

 Το κύριο θέμα της συζήτησης αποτέλεσε το συγκεκριμένο ζήτημα που έχει ανακύψει πρόσφατα με τις γνωμοδοτήσεις του off label φαρμάκου HUMAN NORMAL IMMUNOGLOBULIN (IVIG), ή όπως είναι αλλιώς  είναι γνωστό  Γ’ σφαιρίνη. (Την σχετική επιστολή του ΣΜΕ προς τον ΕΟΦ μπορείτε να την βρείτε στο site του συλλόγου στην στήλη ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ)

 Ο κ. Ρέντζος, απαντώντας στην ερώτηση των μελών του ΔΣ τι έχει αλλάξει στην διαδικασία, τόνισε πως πλέον για να δίνεται θετική γνωμοδότηση για το προαναφερόμενο φάρμακο, θα πρέπει να πληρούνται αθροιστικά τα εξής:

 Ο ασθενής θα έχει λάβει στο αρχικό στάδιο της θεραπευτικής του αγωγής  τα εγκεκριμένα φάρμακα για την Myasthenia Gravis ( Mestinon, κορτιζόνη).

 Θα έχει επίσης λάβει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ανοσοκατασταλτικά δεύτερης γραμμής (Αζαθειοπρίνη,  Cellcept).

 Η κλινική του εικόνα με τα συγκεκριμένα αυτά φάρμακα δεν είναι η ενδεδειγμένη,  ή  παρουσιάζει σοβαρές αντενδείξεις σε αυτή την θεραπευτική αγωγή τις οποίες ο θεράποντας ιατρός θα αναγράφει επακριβώς στην αίτηση του προς τον ΕΟΦ, καθώς και οτιδήποτε άλλο επιβαρύνει κατά την κρίση του τον ασθενή.

 Ακόμα έδωσε την πληροφορία πως ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΟΦ  έχει ενημερώσει τις νευρολογικές κλινικές των νοσοκομείων για την κατεύθυνση αυτή.

 Σε ερώτηση μας ποιος είναι ο λόγος που το φάρμακο αυτό χρήζει τέτοιας αντιμετώπισης , απάντησε πως κανονικά η  Γ’ σφαιρίνη  δίνεται, σύμφωνα και με τα ιατρικά πρωτόκολλα και την αντίστοιχη βιβλιογραφία, μόνο σε σοβαρή υποτροπή  ή  μυασθενική κρίση και μόνο για το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει  αυτή.

                                                                ΤΟ  ΔΣ

 



Main menu 2

Article | by Dr. Radut