Jump to Navigation

Ανακοίνωση συνάντησης του ΔΣ με γιατρούς των ΚΕΠΑ - 12/6/2015

Ανακοίνωση

 Στις 12/6/2015 πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του συλλόγου συνάντηση μεταξύ των μελών του ΔΣ, κκ  Δ. Πίττα και Δ. Ζάφτη , με εκπροσώπους των ιατρών – επιστημόνων, που συμμετέχουν στις επιτροπές των ΚΕΠΑ, ύστερα από πρωτοβουλία του ΔΣ του H-MGA. Εξ ονόματος των γιατρών παρέστησαν ο πρόεδρος του ΕΛΙΕΑΚΑΠ, κ.  Γκιουζέλης , καθώς και τρεις  εξειδικευμένοι νευρολόγοι.

 Στην συζήτηση που ακολούθησε, και έπειτα από συγκεκριμένες και επίμονες ερωτήσεις των  μελών του ΔΣ, οι γιατροί αποφάνθηκαν ότι:

1.       Δεν έχουν λάβει ποτέ εντολές από κυβερνητικούς παράγοντες,  που αφορούν σε περικοπές δημοσιονομικού χαρακτήρα, και επηρεάζουν την κρίση τους στις υγειονομικές επιτροπές.

2.       Την απόφαση-κρίση για τον κάθε εξεταζόμενο καθορίζει ο εισηγητικός  φάκελος  του θεράποντος ιατρού, και εδώ τονίστηκε ότι  το συγκεκριμένο έγγραφο δεν πρέπει να συντάσσεται   από κανέναν άλλο  γιατρό, παρά μόνον από τον ίδιο που έχει άμεση και σε βάθος  χρόνου γνώση, για την  κλινική εικόνα του ασθενούς. Ακόμα σημαντικό ρόλο παίζει η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει το χρονικό διάστημα αυτό, καθώς και τυχόν πρόσφατες νοσηλείες που έχει πραγματοποιήσει εξαιτίας της νόσου, το  ιστορικό του-και στο σημείο αυτό  έγινε παραίνεση να έχουν μαζί τους οι εξεταζόμενοι  ένα πλήρες αντίγραφο- όπως επίσης  ύπαρξη επέμβασης θυμεκτομής, καθώς και ο χρόνος που έγινε αυτή.  Τέλος η επί τόπου εξέταση, σε συνδυασμό με τα προηγούμενα, ολοκληρώνει  την τελική εκτίμηση.

3.       Σε σχέση με τα εργαστηριακά ευρήματα, υποστήριξαν  ότι δεν υπάρχει ανάγκη για προσκόμιση νέας διαγνωστικής εξέτασης αντισωμάτων έναντι του υποδοχέα της ακετυλοχολήνης, εκτός και εάν έχει παρέλθει πενταετία από την προηγούμενη.

4.       Στην ερώτηση για αρκετές  λανθασμένες κρίσεις  που παρατηρήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν,  απάντησαν  πως  έφταιγε ο φόρτος της εργασίας , καθώς ήταν αναγκασμένοι  να αξιολογούν σαράντα περιστατικά ημερησίως  και πολλές φορές δεν είχαν ούτε σωστή γραμματειακή υποστήριξη, με αποτέλεσμα λάθη και παραλείψεις. Με την εξομάλυνση του συστήματος  σήμερα βλέπουν είκοσι και έχουν εισηγηθεί το νούμερο αυτό να γίνει δεκαέξι. Ακόμα τόνισαν πως  στην περίπτωση που ο εξεταζόμενος διαφωνεί με την κρίση της επιτροπής , μπορεί να προσφύγει στην δευτεροβάθμια. Επίσης  δύναται  να κάνει αίτηση επιδείνωσης  της κατάστασης του.

5.       Σε άλλη ερώτηση για κάποιες περιπτώσεις  όπου παρατηρήθηκε αγενής, προσβλητική, ή και περιφρονητική συμπεριφορά των μελών της επιτροπής στο πρόσωπο του υπό κρίση ασθενή, η θέση τους ήταν πως δεν πρέπει να συμβαίνει αυτό ποτέ και είναι ανοικτοί σε καταγγελίες.

6.       Στο θέμα που αφορούσε την  εκπαίδευση τους από το κράτος,  ώστε να στελεχώνουν με επάρκεια τις ΑΥΕ, η απάντηση ήταν πως  τα σεμινάρια που παρακολουθούν  είναι σε σχέση με τα ασφαλιστικά πλαίσια των ταμείων και όχι  για την ειδικότητά τους.

 Στην ολοκλήρωση της συνάντησης  τα μέλη του ΔΣ  παρατήρησαν στους  συμμετέχοντες ότι δεν είμαστε, και δεν πρέπει να είμαστε αντίπαλοι, ζήτησαν σωστή επαγγελματική συμπεριφορά κατά την διάρκεια της  κρίσης των εξεταζομένων καθώς και σε βάθος μελέτη της κάθε περίπτωσης ώστε το αποτέλεσμα να είναι αποδεκτό και από τις δύο πλευρές, σε μία προσπάθεια εξάλειψης λαθών και παρεξηγήσεων.

Το  ΔΣ



Main menu 2

Article | by Dr. Radut